Meslek Rehberi: Seyahat Acenteciliği

Gönderen Pelikan®




Seyahat etmek ve yeni yerler görmek öteden beri insanların en büyük eğlencelerinden biri olmuştur. Teknolojik gelişmelerle birlikte ulaşım araçlarının da gelişmesiyle seyahat etmek oldukça kolaylaşmıştır. Seyahat acenteleri tüm dünyada hızla büyüyen turizm pazarı nedeniyle, sürekli bir gelişim içindedir. Turizm sektörü ülke ekonomisine döviz geliri sağlar. Bu nedenle, dünyadaki birçok ülke, turizme büyük önem verir ve özel politikalar geliştirir. Ekonomik katkının yanı sıra turizm, ulusal tanıtım için en etkili yoldur.

Türkiye’nin birçok yeri her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolup taşar. Ülkemizde, özellikle son 20 yılda turizm ve seyahat hizmetleri alanında önemli gelişmeler olmuştur. Bir yandan turistik tesislerimiz gelişirken bir yandan da ülkemize gelen yabancı turist sayısı artmıştır. Turizm sektörü geliştikçe seyahat acentelerinin bu alandaki yeri ve önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Seyahat acenteleri, turistlerin sadece gezmesi ve konaklaması ile ilgili değildir. Bu alanda turistin tatil amacıyla evinden çıktığı andan tekrar evine geri döndüğü zamana kadar yaşadığı bütün olayları, faaliyetleri, hizmetleri bir bütün hâlinde turiste sunulmaktadır. Seyahat acenteciliği alanının gelişmesinde teknolojinin ve ulaşım olanaklarının payı büyüktür. Ancak, bu alanda insan emeği unsuru her zaman ön plandadır. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bundan yüz yıl sonra da turistlere robotlar değil insanlar hizmet edecektir. Bu da seyahat hizmetlerindeki mesleklerin önünün açık olduğunun ve hiçbir zaman revaçtan düşmeyeceklerinin kanıtıdır. Ülkemize gelen turistlerin hava alanına indikleri anda ilk karşılaştıkları kişi, seyahat acentesi personelidir. Seyahat acentesinin hizmet anlayışı ve personelinin tavırları bir turistin ülkemize ve insanlarımıza dair ilk izlenimlerini etkiler. Bu nedenle seyahat hizmetleri alanında çalışan kişilerin meslekî eğitim almış olması çok önemlidir. Güler yüzlü, çağdaş ve mesleğini ciddiye alan görevliler sayesinde ülkemizin tanıtımı en iyi şekilde yapılabilir. İyi eğitim almış, kendini geliştirmiş ve genel kültür düzeyi yüksek bir görevli, kaliteli seyahat hizmeti demektir. Kaliteli seyahat ise turist memnuniyetini beraberinde getirir. Ülkemizden memnun ayrılan turistler, dönüş için uçaktaki koltuklarına oturduklarında bir sonraki tatilleri için kararlarını vermiş olurlar. Bu açıdan baktığımızda tüm seyahat acentesi çalışanlarını Türkiye’nin tanıtımı için çabalayan, koca bir tanıtım ordusunun üyeleri olarak değerlendirebiliriz. Turizm ile ilişkili tüm alanlar gibi seyahat acenteciliği alanı da uluslararası nitelikler taşımaktadır. Bu alanda meslekî eğitim almış kişiler, iyi derecede yabancı dil bilmeleri durumunda rahatlıkla yurt dışında da iş bulabilirler. Deneyim sahibi, kendini yenilemeyi bilen meslek elemanları başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede kariyer yapabilir.


Bu yazı Pazar, Temmuz 26, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.