Eposta ile dolandırıcılığa dikkat edin

Gönderen Pelikan®





Hotmail kullanan biri olarak pek posta kutusuna spam ve benzeri epostalar alan biri değilimdir. Spam klaösrünü nadiren kontrol etsem de önceden gelmiş bir banka epostasına rastladım. Daha doğrusu bankadan geldiğini sanmamı isteyen dolandırıcılığın güzel bir göstergesi olan bir eposta diyebiliriz. Bu tip epostalar duyduğum kadarı ile iyicene artmış. Bu konu da dikkatli olmak gerektiği düşüncesindeyim. Sonuçta biz yakalanmasak tanıdığımız biri yalakanır ve hem parası gider hemde mahkemelerde uğraşıp durur.





Üstte gördüğünüz resim (büyük boyutu için resime tıklayın) söz de Vakıf Bank’dan gelmiş gibi gözüküyor. Kimden kısmı tamamen kusursuzca hazırlanmış. Gönderen olarak Vakıfbank Müşteri hizmetleri gözükmekte. Başlık yazılar herşey usule uygun hazırlanmış gibi gözüküyor. Bizim dikkat etmemiz gereken olay ise hiç bir banka eposta ile kullanıcı bilgilerini tarafınızdan istemez. Tüm bankaların internet bankacılık bölümünde zaten bunu belirtmekteler. Epostaya daha dikkatli baktığımız zaman bağlantı adresi olarak verilen adresin özellikleri bakabiliriz. Bu özellikler de dikkat ederseniz. “vakifbank.com.tr” şeklinde başlıyor. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta .com.tr uzantısından sonra / yerine nokta ile devam etmesi demekki daha sitenin esas alan adı yazılmamış. Nitekim üstteki adreste devamı olarak “aaqqtv.com” şeklinde tamamen kafadan sallama insanaları aldatmaya yönelik bir isim gözüyor. Bu da alan adının esas adının “vakifbank.com.tr” değil “aaqqtv.com” olduğunu gösteriyor.
“aaqqtv.com” alan adını tıkladığınız da ise muhtemel “vakifbank.com.tr” sitesine çok benzeyen ve sizden bilgi soran bir ekran gelecektir. Bu ekrana bilgileriniz girmeniz ile bilgileriniz dolandırıcı insanların eline geçecektir. Esas nokta hiç bir banka kullanıcıdan eposta ile kullanıcı bilgileri güncellemesi istemez. Buna çok dikkat edelim. Soyulmalım ve bu tip insaları kendineleri bir şey sanmalarını engelleyelim...


http://www.hesanal.com/eposta-ile-dolandiricilik-ornegi/
http://www.microsoft.com/turkiye/protect/yourself/phishing/identify.mspx




Bu yazı Perşembe, Temmuz 09, 2009 tarihinde eklendi ve , , , kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.