Meslek Rehberi: Kuyumculuk Teknolojisi

Gönderen Pelikan®




Değerli metal ve taşlardan bilezik, küpe, kolye gibi süs eşyaları yapan ve satan kişiye kuyumcu denir. Dünyada ve Türkiye’de kuyumculuk alanında işlenerek takı hâline getirilen en önemli maden altındır.

Çeşitli nedenlerden dolayı tarihin ilk çağlarından günümüze kadar insanlar takıya büyük önem vermişlerdir. Bu anlamda ülkemizde de kuyumculuğun köklü bir yeri vardır. Dünyada son 25 yılda altın üreticiliği katlanarak artmıştır. Yeni altın madenleri bulmak için çalışmalar sürmektedir. Dünyada altının en çok üretildiği ülkeler ABD, Kanada, Güney Afrika ve Avustralya’dır. Türkiye altın talebinde Hindistan, ABD, Çin ve Suudi Arabistan’la birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Altın, ülkemizde takı ve tasarruf aracı olarak kullanılmaktadır. Kars, Erzurum, Trabzon, Sivas İstanbul, Mersin, Van, Diyarbakır kuyumculuk alanında önde gelen illerimizdir. İstanbul Kapalıçarşı kuyumculuk alanının önde gelen merkezi olarak yüzyıllardır varlığını sürdürmektedir. Bu merkezlerde üretilen burma, hasır, telkârî bilezikleri; inci, kehribar gerdanlıkları; örme ve parçalı oyma kemerleri; murassa akarsu gerdanlıkları; tektaş, alyans, anturaj, kazayağı, divanhane çivisi yüzükleri revaçtadır. Kuyumculuk alanı endüstrileşerek sanayideki yerini almış, modern teknolojiden yararlanılarak bu alandaki üretim arttırılmıştır. Dünya ülkelerine ihraç ettiğimiz kaliteli takı ve mücevherler dünya pazarlarında aranılan ürünler arasındadır. Günümüzde kuyumculuk sektörü Türk ekonomisine hatırı sayılır boyutta döviz girdisi sağlamaktadır. Teknolojinin kuyumculuk alanına önemli katkıları olmasına rağmen bu alanda ince el işlemeciliği önemini korumaktadır. Bu nedenle kuyumculukta kullanılan geleneksel yöntemler terk edilmemiştir. Kuyumculuk alanında nitelikli elemana her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Kuyumculuk, ince işçilik gerektiren bir meslektir. Bu nedenle mesleği yapacak kişiler yaratıcı, becerikli, dikkatli ve sabırlı olmalıdır. Kuyumculuk alanında Anadolu meslek liseleri, endüstri meslek liselerinin kuyumculuk bölümleri, kız meslek liselerinin kuyumculuk teknolojisi alanları, takı tasarımı ve takı üretimi dalları, pratik kız sanat okulları ile kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ve meslekî eğitim merkezlerinde eğitim verilmektedir. Kuyumculukla ilgili meslekî ve teknik liselerden mezun olanlar, meslek yüksek okullarının kıymetli taş ve metal işlemeciliği, kuyumculuk ve takı tasarımı, takı tasarımı ve süs taşları işlemeciliği, taş ve metal işlemeciliği, uygulamalı takı teknolojisi bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptirler. Ayrıca fakültelerin metal öğretmenliği, el sanatları öğretmenliği, döküm öğretmenliği, tesviye öğretmenliği, kalıpçılık öğretmenliği, uygulamalı resim öğretmenliği, grafik öğretmenliği bölümlerinde eğitim alınarak alan öğretmeni olunabilmektedir. Güzel sanatlar fakültelerinin heykel bölümlerinde takı tasarımı ve üretim eğitimi verilmektedir.


Bu yazı Perşembe, Temmuz 23, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.