Meslek Rehberi: Gazetecilik ve Muhabirlik

Gönderen Pelikan®



Gazetecilik ve muhabirlik kamuoyunu aydınlatma, haberdar etme ve bilgilendirme amacını taşır. Bu alan toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adlî olaylarla ilgili her türlü haberin yayımlanması etkinliğini içerir.

Gazetecilik ve muhabirlik alanında yerel ve ulusal düzeyde gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet yayıncılığı yapan kuruluşların yanı sıra haber ajansları faaliyet göstermektedir. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler gazetecilik ve muhabirlik alanına önemli katkılarda bulunmuştur. Günümüzde son teknolojiyle donatılmış yayın kuruluşları sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelmiş bir olaydan tüm dünyanın aynı anda haberdar olması mümkündür. Kitle iletişim araçlarının sayısının artması, insanların haber kaynaklarının çoğalmasını sağlamıştır. Günümüzde internetteki arama motorlarını kullanarak birkaç dakika içinde haber arşivleri taranabilmekte, sıcak gündem hakkında her türlü bilgi alınabilmektedir. Gazetecilikte teknolojik alt yapı kadar insan unsuru da önemlidir. Her gün okuduğumuz gazetelerin üretim aşamasında yüzlerce hatta binlerce nitelikli meslek elemanı 24 saat görev yapmaktadır. Dolayısıyla idarî kadrolarda ve teknik birimlerde eğitimli, yetişmiş iş gücüne her zaman ihtiyaç vardır. Gazetecilik hareketli ve renkli bir alandır; ancak bu alandaki mesleklerin dışarıdan bakınca anlaşılamayan birçok zorluğu vardır. Bu zorluklara katlanmak, kendini sürekli yenileyebilmek ve enerjik olabilmek için gazetecilerin öncelikle mesleğini sevmesi gerekir. Gazetecilik ve muhabirlik alanı içinde yer alan meslek gruplarının tümü sorumluluk sahibi olmayı, disiplinli çalışmayı gerektirir. Kamuoyuna olay ve konuları aktarırken güvenilir, tarafsız ve doğru haberlerin yapılması çok önemlidir. Bunun için de en küçük bir haber bile titiz bir şekilde araştırılmalı, sağlam kaynaklara onaylatılmalı, tüm tarafların düşüncelerine yer verilmelidir. Ülke ve dünya gündemini takip etmek, haberi yapılacak konuları seçmek, genel kültür bilgisinin dışında ciddî bilgi birikimi isteyen işlerdir. Bu nedenle yayın kuruluşlarında görev yapan muhabirler belli konularda uzmanlaşır. Örneğin politika muhabirleri meclis ve siyasî partilerle ilgili haberler yapar. İyi bir politika muhabiri, gündemi takip ettiği gibi kulislerde konuşulanları da bilir. Ekonomik gelişmeleri takip eden ekonomi muhabirleri ise bu alandaki terimlerden dünya borsalarındaki eğilimlere kadar birçok konuda bilgi sahibi olmalıdır. Aynı şekilde kültürel etkinlikleri haber yapabilmek, bu konuda soru sorup, gerektiğinde değerlendirme yazıları yazabilmek için kültür-sanat muhabirlerinin donanımlı kişiler olması gerekir. Ülkemizde gazetecilik ve muhabirlik alanındaki istihdam olanakları geniştir. Bu alanda özel kuruluşların yanı sıra kamu kurumları da faaliyet göstermektedir. Ayrıca, yerel ve ulusal çapta binlerce kurum ve kuruluşta eğitimli, nitelikli elemanlara ihtiyaç vardır. Bu alanda meslekî eğitim almış kişilerin başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere bir çok ülkede iş bulma imkânı vardır. En az bir yabancı dili çok iyi bilen, meslekî açıdan kendini geliştirmiş, yeniliklere açık gazeteciler yurt dışında da rahatlıkla kariyer yapabilir.


Bu yazı Çarşamba, Temmuz 22, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.