Meslek Rehberi: İnşaat Teknolojisi (mimari ve yapı)

Gönderen Pelikan®




Çevremizdeki ev, apartman, hastane, yol, okul, fabrika, alışveriş merkezi, demir yolları gibi yapıların tümü inşaat sanayisinin ürünleridir. Aynı şekilde; sulama kanalları, baraj ve köprüler, elektrik santralleri, limanlar, hava alanları da bu alanda üretilen önemli yapılardır. Bu kadar genişa alana yayılan inşaat sektörü; demir, çelik, ahşap, cam, boru ve kablo gibi malzemeleri üreten birçok alanla doğrudan ilişkilidir.

Teknolojik gelişmeler, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de etkili olmuştur. Bu alanda kullanılan yapı malzemelerinin çeşitlenmesi, üretim sürecine ilişkin yeni yöntemlerin bulunması kalite anlayışını değiştirmiştir. Bugün inşaat ve yapı alanında kullanılan gereçlerin çoğu fabrikalarda üretilir. Bazı parçalar, daha inşaat alanına gelmeden üretim tesislerinde birleştirilir. Cumhuriyet döneminin ilk inşaat faaliyetleri, yol inşaatlarında görülmektedir. Ülkemizdeki ilk baraj, 1936 yılında Ankara’da inşa edilen Çubuk Barajı’dır. Ancak bu dönemde özellikle teknik ve kalifiye eleman yetersizliği sektördeki çalışmaların, bir süre yabancı firma uzman ve müşavirliğinde yürümesine neden olmuştur.
Cumhuriyet döneminin başlangıcından 1950'li hatta 1960'lı yıllara kadar, inşaat sektöründe en büyük ağırlık alt yapı ve bayındırlık inşaatlarındadır. Bu süre içinde söz konusu inşaat alanlarında dönem dönem büyük faaliyetler görülmüştür. Bu dönemde Devlet Su İşleri, T.C. Karayolları gibi teknik gücü bünyesinde toplayan büyük çapta devlet desteği ile yatırımlar yapan teşkilatlar kurulmuş ve bunlar inşaat sektöründe önemli yatırımlar başlatmışlardır. 1980’li yıllar, Türkiye'nin yalnızca şehirleşme alanında değil toplumsal yaşamın her alanında da dönüşüm yaşadığı yıllar olmuştur. Dışa dönük kalkınma modeli ile uluslararası rekabet kuralları inşaat sektöründe de ön plana çıkmıştır. Ülkemizdeki nüfus artışı ve hızlı kentleşme, konut ihtiyacını sürekli kılmaktadır. Buna bağlı olarak da şehirlerin imarlı kesimlerinde; her çeşit gelir grubuna hitap eden konut türleri vardır; ayrıca kooperatiflerin sayısı da artış göstermektedir. İnşaat sektörü, ülkelerin ekonomik yapısında ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Bunun en önemli nedeni; bu alanın yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimi, pazarlama satış faaliyetleri sayesinde hareketli bir alan olmasıdır. Sektörün yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimiyle doğrudan bağlantısı bulunur. Bir inşaatın yapımında kullanılan tüm süreçler düşünüldüğünde; inşaat sektörünün giyimden ulaşıma, gıdadan çimentoya kadar pek çok sektörü harekete geçirdiği anlaşılır. Ayrıca, her sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörünün payı vardır. Örneğin, bir fabrika kurulurken ilk olarak fabrikanın binasını yapmak gerekir. İnşaat sektöründeki hareketlilik, bu alandaki istihdamın artışını beraberinde getirmiştir. Ancak, sektörde yeterli sayıda ve nitelikli iş gücü yoktur. Özellikle; onarım, modernizasyon, restorasyon alanlarında eğitimli ve yetişmiş iş gücüne ihtiyaç vardır. Çevre bilincinin artmasıyla; inşaat teknikleri, malzemeler ve ham maddelerinin çevre dostu olmasına dikkat edilmeye başlanmıştır. Son zamanlarda, kaynak ve enerji tasarrufu sağlayan inşaat teknikleriyle, çevreye zarar vermeyen izolasyon malzemeleri ön plana çıkmıştır. Aynı duyarlılık boya ve vernik ürünlerinde de etkili olmuştur. Türkiye’deki toplam yatırımların neredeyse yarısını inşaat sektörü oluşturur. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlar. Örneğin, gökdelenlerin ortaya çıkışı; çelik iskelet kullanımının yanı sıra asansör, havalandırma sistemleri gibi alanların çalışmalarını hızlandırmıştır. Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslararası alanda, uluslararası standartlarda hizmet üretmektedir. İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam olanakları yaratmaktadır.


Bu yazı Çarşamba, Temmuz 22, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.