Meslek Rehberi: Nakış

Gönderen Pelikan®




Nakış, dikişin dekoratif bir şekilde yapılmasıyla oluşturulan ve insanlık kadar eski olan el sanatlarından biridir. Türk edebiyatının birçok dalına da konu olan nakışlar kültürümüzün temel yapı taşlarının başında gelir. Değerini hiçbir zaman yitirmeyen bu ürünler evlerimizin en güzel köşelerindeki yerini korur. Kuşaktan kuşağa aktarılan nakış geleneğinde her rengin her motifin ayrı bir anlamı vardır.

Yetenekli ve sabırlı ellerde hayat bulan birbirinden değişik desenler çeşitli nakış yöntemleriyle işlenir. Bembeyaz örtülerin üzerine yüzyılların kültürel birikimi yansır. Türk işleme sanatının geçmişi çok eski devirlere, Orta Asya’ya kadar dayanır. İlk yapılan işlemeler hakkında fazla bilgi yoktur. Ancak kazılardan çıkan heykellerin üzerindeki elbiselerin işli olması bu sanatın köklü bir geçmişi olduğunun kanıtıdır. El emeği göz nuru nakışlar, değişik amaçlar için kullanılan örtülere, perdelere, mendillere, giysilere de ayrı bir güzellik katar. Kasnağın icat edilmesinden sonra daha zarif işlemeler ve değişik motifler ortaya konmuştur. Bu eserlerden örnekler Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya’daki müzelerde sergilenmektedir. 1960’lı yıllardan itibaren çeşitli nakış makineleri üretilmiştir. Özellikle son yıllarda elektrikle çalışan makineler yapılmıştır. Bu makinelerle bir defada dört veya daha fazla motif aynı anda işlenebilir. Yatak takımlarında, bohçalarda, giyim ürünlerinde ve daha birçok eşyada daha hızlı bir şekilde nakış yapmak kolaylaşmıştır. Eskiden elle yapılan nakışların tamamlanması aylar sürerken, bu makinelerle hızlı ve standart üretim yapmak mümkün hâle gelmiştir. Günümüz yaşantısı öylesine hızlıdır ki oturup ince işlemeler yapmak bir yana, çoğu zaman günlük işleri yetiştirmek bile zorlaşmıştır. Dolayısıyla makine nakışları kısa sürede üretim yapmayı sağladığı ve ucuz olduğu için rağbet görmektedir. Makine nakışı günümüzde bir sanayiye dönüşmüştür. Buna paralel olarak bu alanda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Nakış işlemeciliği de profesyonel bir meslek haline gelmiştir. Bu alanda üretim yapan işletmeler eğitimli ve yetişmiş meslek elemanlarını daima tercih eder. İnsanların beğenilerine hitap edilen bu alanda yetenekli, yaratıcı kişilere her zaman öncelik verilir.


Bu yazı Cuma, Temmuz 24, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.