Kablosuz (Wireless) Ağınızı Koruyun

Gönderen Pelikan®

1 - Ağınıza Yabancıları Sızdırmayın

Kablosuz internetiniz arada bir yavaşlıyor mu? Birileri sizden habersiz netinizi kullanıyor olabilir!
Evde ya da kapalı bir mekanda kablosuz internet(Wi-Fi) kullanmak büyük kolaylık. Hele de Wi-Fi destekli bir laptopunuz ya da el cihazınız varsa. Ancak birçok kullanıcı bu rahatlığın yanında gelebilecek tehlikenin pek de farkında değil olmalılar ki Turk Telekom’a gelen en büyük şikayetlerin başında, habersiz aşırı kota aşımı yer alıyor.
Kablosuz modem kullanıcıların büyük çoğunluğu kurdukları internet ağı için bir şifre dahi oluşturmadıklarından dolayı aynı apartmanda oturan komşuları için büyük bir nimet teşkil ediyorlar. Sınırsız internet kullananlar bu durumda yoğun bir hız yavaşlaması yaşayabilirler ama en büyük tehlike sınırlı internet kullanıcıları için var olmakta. Yazıda kablosuz internet ağınıza başkalarının girememeleri için neler yapmanız gerektiğini bulacaksınız.

2 - Şifrelerinizi ve İsimlerinizi Değiştirin


Kablosuz internetinizin izniniz olmadan başkaları tarafından paylaşılmasını engellemek için yapmanız gerekenlerin başında varsayılan yönetici şifrelerini ve kullanıcı adlarını değiştirmek olacaktır. Birçok kablosuz ev ağının temelini bir “access point” veya “router” oluşturur. Modeminizi üreten firmalar bu tür kurulumları gerçekleştirmek için web üzerinden ayar ekranı hizmeti vermektedirler.
Bu sayfaya kullanıcı adınızı ve şifrenizi bir kereye mahsus olarak yazarak her bilgisayarı açtığınızda otomatik olarak internete girebilirsiniz. Bu login ekranında yapmanız gereken en önemli şey kullanıcı adınızı ve şifrenizi oldukça karışık bir şekilde belirlemeniz olacaktır. Kolay isim ve şifreleri hacker denilen bilgisayar korsanları basit progr*****larla dahi tespit edebilir ve internetinize el koyabilirler.

3 – SSID’yi Değiştirin

SSID, kullandığınız access point ve routerların genel ağ ismidir. Kablosuz modem üreticileri ürünlerini aynı SSID ismiyle piyasaya çıkarırlar. Bu genel SSID ismi Linkys’tir. Madem herkesin SSID’si aynı ve herkesin Linkys o zaman değiştirmeye ne gerek var derseniz, değişik bir SSID’nin bağlantı hırsızlarını durdurmanın ilk adımıdır cevabını alırsınız.
Çünkü Linkys adlı bir bağlantı adı onlar için ilk bakışta güvensiz bir kablosuz bağlantı adı gibi gelir ve internetinize dalma isteklerini büyütür. Bu yüzden LAN ayarlarınızı gerçekleştiriken ilk yapacağınız iş SSID’inizi değiştirmek olmalıdır.

4 – WPA/WEP Kodlamasını Açın


Kablosuz donanımların tamamı yazılımları içersinde bir kodlama(encryption) bulundururlar. Bu kodlama teknolojileri ağa bağlı iki bilgisayar arasındaki bilgi alışverişlerinde üçüncü bir bilgisayarın herhangi bir işlemi görememesi için oluşturulmuşlardır, bu sayede üçüncü bilgisayar iki ekranı ne kadar görmek isterse istesin karşısına karmaşık görüntüler gelir.
Wi-Fi bağlantınızda modem ayarları içinde “lowest common demoninator” ayarını bulun ve en yüksek seviyeye getirin, bu sayede gerekli WEP ve WPA şifrelemeleri 128Bitlik bir koruma sağlamaya başlayacaklardır.

5 – Fiziksel Adres Filtresi “MAC”


Artık birçok restaurant ve cafe kablosuz internet keyfi sunmaktadırlar. Bu tür halka açık yerler müşterilerine sınırsız bir bağlantı yapmaları için bu hizmeti sunarlarken bir MAC adresi belirlemezler ve tüm Wi-Fi aygıtlar otomatik olarak ağa bağlanırlar.
“MAC adres filtresi”, tüm Wi-Fi donanımların sahip olduğu fiziksel adres filtresi de denilen bir tanımlayıcıdır. Evinizde ya da ofisinizde Wireless ağınızı yapılandırırken üzerinde durmanız gereken en önemli ayarlardan biri olan MAC adres filtresi(fiziksel adres) tanımlaması sayesinde modemle ilişik olacak aygıtlar dışında başka bir aygıt parola girmeden ağa bağlanamayacaktır. Bu yüzden mutlaka ayar sayfanıza gidip hemen bir MAC Adres filtresi oluşmanız ve kendinizi güvende hissetmeniz gerekiyor.

6 – Firewall Aktif Olsun


Son çıkan Router’ların tamamı tümleşik Firewall(Güvenlik Duvarı) ile birlikte gelir. Ancak ürünü hemen kurup internete derhal bağlanmayı isteyen kullanıcılar ayarlara ve kullanıcı kılavuzuna fazla bakmazlar.
Genelde bu Firewall’lar kapalı konumdadır bunları ayarlar kısmından açık konuma getirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Router’ların güvenlik duvarları bazı durumlarda yetersiz kalabilir diyorsanız bilgisayarınız için de lisanslı bir Firewall edinmeniz güvenliğinizi en üst noktaya taşıyacaktır.

7 – Router ya da Access Point’i Güvenli Yere Koyun

Wi-Fi sinyalleri normalde bir apartman dairesinden çok daha fazla uzağa sinyal gönderebilirler. Çevredeki kablosuz aygıtlar bu sinyaller ne kadar zayıf olursa olsun bunları saptama yeteneğine sahiptirler ve ağınıza bağlanmaya hazırdırlar.
Eğer evinizde bir kablosuz ağ kurulumu gerçekleştireceksiniz modeminizi pencere ya da balkon kenarlarından ziyade evin tam ortasına koymanız eviniz çevresine sinyal yayımını azaltacak en önemli unsurdur. Eğer eviniz dar veya sinyal yayımı kolay bir yapıdaysa modeminizin mini antenini aşağı yönde tutarak da sinyali zayıflatabilir ve algılanabilirliği en aza indirebilirsiniz.

8 – Kullanmadığınızda Kapatın


Aslında bu başlık sahip olduğunuz bütün elektrikleri aletler için geçerlidir ancak modemde ise harcanan enerjinin yanında güvenliğiniz için gerekli bir tedbirdir.
Eğer başkaları tarafından izlenmek ve saldırılardan nasiplenmemek için alınabilecek en kritik önlem internet bağlantısına ihtiyaç duymadığınız ya da bilgisayarınızda çalışmadığınız zamanlarda modeminizin gücünü kesmek olacaktır.

Kaynak : Chip


Bu yazı Perşembe, Temmuz 16, 2009 tarihinde eklendi ve , , kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.