İnternetin mümkün kıldığı işmodelleri her geçen gün artıyor. Yakın zamanda bilgisayarların yerini alacağı tahmin edilen mobil cihazlar, farklı kapılar açmaya devam ediyor.
İnternetin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte pek çok yeni iş alanı açıldı. Popüler bir site yaratma ve bu site aracılığıyla müşterilerine ulaşmak isteyen firmalardan reklam geliri kazanmak amacıyla pek çok web sitesi kuruldu. Daha sonra mağaza kirası ve satış personelinden tasarruf sağlayarak, aynı ürünü daha ucuza satmaya başlayan internet mağazaları açıldı. Ama internetin esas gücü, tüm iş dünyasının tek bir platformda birleşmesini sağlayacak potansiyeli içinde barındırmasıydı. Yıllar içinde bu platformun gücü anlaşıldı ve farklı iş kolları gelişmeye başladı. Toplumlar arasındaki sınırı kaldırarak küreselleşmeyi hızlandıran önemli etkenlerden biri olarak gösterilen internet, iş dünyasındaki sınırları da kaldırarak, firmalara hem iç süreçlerinde hem de dış kaynak kullanımında farklı alternatifler sundu. İş dünyasının tüm paydaşlarının, oldukça düşük maliyetle ortak bir platformda buluşabilmesini, daha az kaynakla, daha ucuza ve daha kaliteli hizmet verilebilmesini sağlayarak pek çok fırsat yarattı.
Dünyanın herhangi bir yerinden müşteri bulabilirsiniz
İnternetin görülen en büyük faydası, firmalara dünyanın herhangi bir yerinden müşteri bulabilme ve bu müşteriye hizmet verebilme şansını yaratmasıdır. İnternet üzerinden ürün ve hizmetlerinizi kitlelere duyurabilir, satış siparişi alabilirsiniz. İnternet kapasitesinin genişlemesi ile birlikte sadece ürün satışı değil, başka firmaların satışlarına yardımcı olmak da mümkün hale geldi. İnternet hatları üzerinden temsil ettiğiniz firmanın veritabanına ucuz ve hızlı erişim sağlandığı için, uluslararası bazı firmalar çağrı merkezini Hindistan gibi ucuz bilişim çalışanı bulabildikleri ülkelere yönlendirdiler. Çağrı merkezlerinde internet üzerinden ses protokolü (VOIP) sayesinde iletişim masraflarının da kontrol altına alınmış olması, Hindistan’daki pek çok firmanın, gelişmiş ülkelere, veri giriş ve raporlama işlerini üstlenmesini sağladı.
Gece vardiyası doktorları Hindistan’dan
Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı hastaneler, gece vardiyasında acil servisde tomografi ve röntgen raporlarını yazmaları için radyoloji uzmanlarını istihdam etmek yerine, Hindistan’da anlaşmalı hastanelerde normal vardiyasında görev yapan doktorlara bu raporları yazdırıyorlar. İnternet üzerinden paylaşılan röntgen ve tomografi sonuçları, Hintli doktorlar tarafından, gündüz mesailerinde rapor haline getirilerek, Birleşik Devletler’deki acil servis doktorlarına gönderiliyor.
Aynı şekilde, Birleşik Devletler’deki bazı üst düzey yöneticiler, kendilerine Hindistan’da bir asistan daha tutuyorlar. Gün içindeki gelişmelerle birlikte, bir sonraki günün kesinleşen ajandasını internet üzerinden Hintli asistanlarına iletiyorlar. Kendileri gece dinlenirken, Hindistan’daki asistanları, bir sonraki günün sunum ve raporlarını hazırlıyorlar. Böylece bu şirketlerin üstlerinde güneş hiç batmıyor. Yöneticiler kendileri için ölü zaman olan gece vaktini de değerlendirmiş oluyorlar.
Dış kaynaklara yaptırabileceğiniz çok fazla işiniz olabilir
Artan internet kapasitesi ve ucuzlayan birim başına veri kaydetme maliyeti, her firma için bazı süreç ve veri girişlerini daha ucuz ve kaliteli olarak dış kaynaklara yaptırma şansını artırıyor. Girişimci bir firma, hızlı yemek restoranlarının arabaya servis hizmetlerinde, genellikle yanlış sipariş alma ve alınan siparişi yanlış arabaya teslim etme riskini azaltacak bir sistem kurmuş. Webcam ile araba sürücüsünün fotoğrafını çeken, siparişi terminal üzerinden direkt şoförden alan sistem, sipariş teslim ederken çekilen fotoğrafı da yemek paketinin üstüne iliştiriyor. Böylece yanlış sipariş alma ve siparişi yanlış kişiye teslim etme riski neredeyse sıfırlanıyor. Tüm sistem şirketin merkezinden yönetiliyor. İnternet üzerinden tüm bilgiler merkeze akıyor. Bu sisteme geçen restoranlar, arabaya servis siparişinde görevlendirdikleri çalışanları diğer daha katma değerli işlere yönlendirdikleri gibi, artan hizmet kalitesinden dolayı, arabaya servis siparişlerinde artış oluyor. Müşterilerine daha az hata ile servis vermenin değerine inanan, çok farklı bölgelerden 59 restoran, 6 ay gibi kısa bir sürede bu şirketin müşterisi olmuş.
Aynı şekilde Birleşik Devletler’de bir milyonu aşkın vergi mükellefi, standart vergi beyannamelerini kendilerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Hintli firmalara doldurtuyorlar. Amerikalı muhasebe firmaları, müşterilerine sadece daha karlı olabilmeleri için yol gösteriyorlar. Ama daha az vasıflı kişiler tarafından yapılabilecek beyanname doldurma işlerini Hindistan’da ki firmalara bırakıyorlar. Gerekli bilgiler İnternet üzerinden paylaşılıp, beyannameler elektronik belge olarak direkt vergi dairelerine yükleniyorlar.
Hatta bu konuda bazı firmalar çok ince hesapları bile yapmış durumda. Bazı restoranlar, katma değeri neredeyse sıfır olan, rezervasyon yönetim işini bile Hintli firmalara vermiş durumda. Restoranda yer ayırtmak için aradığınız numara, dünyanın herhangi bir yerindeki dış kaynak tedarikçisi olabilir. İnternet üzerinden restorana son rezervasyon durumunu paylaşan bu dış kaynak tedarikçileri, gelişmiş ülkerlerde giderek pahalılaşan düşük vasıflı işgücüne alternatif olarak kendi bilişim sistemlerini öneriyorlar.
İnternet ve mobil cihazlar tüm alışkanlıkları değiştirecek güçte
İnternet hızla yaygınlaşırken, mobil cihazlardaki gelişmeler internetin etkisini daha da yaygınlaştırdı. Yakın zamanda bilgisayarların yerini alacağı tahmin edilen mobil cihazlar, operatörler tarafından daha ucuz ve hızlı olarak sunulan internet bağlantıları ile, farklı kapılar açtı. Örneğin, bazı yazılımlar ile cep telefonunuzda hazırladığınız alışveriş listesini marketenizle paylaşabilirsiniz. Markete gittiğinizde, cep telefonunuza marketin raf yarleşimi üzerinden en kısa zamanda ihtiyaçlarınızı toplayabileceğiniz rota bilgisi gelebilir. Bu rota üzerinde ilerlerken, mağaza çalışanları tercih ettiğiniz markaların tercih ettiğiniz ambalajları rafta kalmamışsa, hemen rafa transfer yaparak, ürünsüz kalmanızı engelleme şansını yakalayabilirler. Ayrıca, aynı şekilde rakip ürünler, sırf kendilerini tercih etmeniz için belki çok cazip indirimler sunabilirler. Aynı şekilde, bir konser ilanı gördüğünüzde, ilanın altındaki numaraya bir kısa mesaj göndererek, internet üzerinden ilgili konsere bir bilet almış olacak ve ücretini cep telefonu operatörü faturanızla ödeyeceksiniz. İnternet üzerinden zaten yapılmakta olan biletleme hizmetleri, mobil cihazlarla tüketicinin satın almaya en yatkın olduğu anlarda bilet satın almasını sağlayacak. Tüketicinin karar anında yanında olma şansını internetle yakalayabilirsiniz. Tüketicilerin alışveriş kararı vermeden önce internette arama yapmaları giderek yaygınlaşıyor. Bazı firmalar web sitelerini ziyaret eden ve ürünleri hakkında detay bilgi araştıran kullanıcılara, anlık indirim teklif edebiliyor ya da kampanyaları hakkında bilgi verebiliyorlar. Bunun için kullanıcılarından tek bekledikleri, kendileri hakkında daha fazla bilgi. Artık her müşterinin farklı olduğunu bilen firmalar, İnternet ve mobil kullanım ile bu farklılığı sistemlerine de yansıtmaya çalışıyorlar.
İnternet kullanımı medeniyet göstergesi
Medeniyet göstergesi olarak kullanılan kişi başına düşen gelir, elektrik tüketimi, araba sayısı gibi değerlerin yanına, son yıllarda interneti kullanan kişi sayısı, bir günde yapılan arama sayısı gibi göstergeler de eklendi. Arama motorlarında yapılan günlük ortalama arama sayılarının, dünya haritasına yansıtılması ile elde edilen grafik, gerçekten de, günümüzün gelişmiş ülkelerini öne çıkarmakta. Dünya ekonomisine katılmakta zorlanan, uygarlaşma yolunda sıkıntılar yaşayan ülkeler ise maalesef bu haritada yerlerini alamıyorlar. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler arasında, internetin sağladığı imkanlardan en fazla yararlananlar, bir üst lige geçmek için büyük avantaj elde edecekler.
Kariyer Dergi Haziran 2008
Bu yazı Pazar, Temmuz 19, 2009
tarihinde eklendi ve
internet
kategorisinde arşivlendi.
Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz
ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz;
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
.
Etiketler
- 80s
- 9.58
- Amerika
- anne
- ayısı
- Ayşe
- bahtsız
- balık
- Barış Manço
- basit
- bebek
- bedava
- bedevi
- bırakmak
- Bilim ve Teknoloji
- Bilimsel
- Blogger
- Blogger ipuçları
- Bodrum
- Bolt
- bugün
- buzağı
- Cem Karaca
- Cem Yılmaz
- Cep Telefonu
- cicegi
- çölde
- Dead
- deli
- Demir
- devamını oku
- dikkat
- Dile
- Duyuru
- Dünya
- efe
- Eğitim
- Eğitim Hayatı
- Engel
- ergir
- eserler
- Fıkra-Mizah
- Flash - Animasyon
- fotoğraf
- galerisi
- gallery
- Geldi
- geldim
- gençlik
- Genel Bilgi
- Guvenlik
- Gündem
- hafızası
- hayat
- hex
- hicaz
- Hikaye-Siirsel
- Hoşgeldin
- huzur
- Image
- Island
- ibrahim
- inceleme
- internet
- isletim sistemleri
- kadın
- kaldırma
- Karabaş
- karikatür
- Kariyer
- kemal
- keman
- kırılmaz
- kıssadan hisse
- Kisisel Gelisim
- Kitap tanıtım
- Klip
- klon
- kodları
- konak
- kopya
- kutup
- Linet
- Linkler
- live
- Makale
- melek
- Meslek Rehberi
- mimoza
- Music
- Mustafa Kemal Atatürk
- mutluluk
- naber
- Neyleyim
- okul
- Orkestra
- Oyun
- ödüllü
- ömrüm
- özel
- özledim
- Pardus
- pazar
- Pelikan
- photo
- Program
- Radyo
- Ramazan
- Relax
- renk
- resim
- rgb
- sadri
- Saglik
- sayar
- seni
- sigara
- Similar
- Site tanıtım
- spor
- şeytan
- taksim
- Tarih
- tavsiye
- The Last Templar
- Tiyatrosu
- travesti
- TRT
- Tunalı
- Türkiye
- uninstall
- Usain
- Video
- Vista
- volkan
- Windows
- Yalçın
- Yasemenler
- yaşamak
- yolu
- yorumsuz
- yöntem
..
takipteyim...
-
-
Limon Kremalı Kek Tarifi8 ay önce
-
-
-
CAM GİBİ DENİZZZZ - ÇEŞME SAHİLİ5 yıl önce
-
2019-2020 İŞ GÜNÜ TAKVİMİ5 yıl önce
-
10 Yaş6 yıl önce
-
-
-
-
İyi ki Doğdun Vişnapcım :)9 yıl önce
-
-
Bir iletişim aracı olarak etiket9 yıl önce
-
Taşındık!10 yıl önce
-
-
...11 yıl önce
-
Hayata çaktırmadan göndermeler 1413 yıl önce
-
-
GrieeX 2.1.6 Film Arşivleme Programı13 yıl önce
-
Blog Dergisi Eylül Sayısı #Sayı: 1314 yıl önce
-
Resmi Google Buzz Tuşları14 yıl önce
-
BİR KANAYIŞIN HİKAYESİ15 yıl önce
-
Duruşlar (Dachi)15 yıl önce
-
TreeDBNotes Pro v3.37.00116 yıl önce
-
-
-
-
-
ARAMA YAPIN
İzleyiciler
Son Yorumlar
Popüler Konular
Ceplerden Rastgele
Kumbaram
-
►
2010
(17)
- ► Temmuz 2010 (1)
- ► Haziran 2010 (4)
- ► Mayıs 2010 (8)
- ► Nisan 2010 (1)
- ► Şubat 2010 (2)
-
▼
2009
(227)
- ► Aralık 2009 (3)
- ► Eylül 2009 (10)
- ► Ağustos 2009 (55)
-
▼
Temmuz 2009
(120)
- Seni Seviyorum
- Mülakat Soruları
- Liderlik için altın kurallar
- Meslek Rehberi: Yiyecek İçecek Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Uçak Bakım Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Tekstil Sektörü
- Meslek Rehberi: Temel Sağlık Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Su ürünleri
- Zoraki gülümseme
- Evlenmeden olmaz
- Ömür ezanla namaz arası kadardır
- Meslek Rehberi: Sigortacılık
- Meslek Rehberi: Seyahat Acenteciliği
- Meslek Rehberi: Seramik Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Seramik Sanatı
- Meslek Rehberi: Raylı Sistemler
- Fütüristik meslekler rehberi
- Dumansız Hava Sahası
- Meslek Rehberi: Plastik Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Pazarlama
- Meslek Rehberi: Otomotiv Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Otomasyon
- Meslek Rehberi: Organizasyon Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Nakış
- Meslek Rehberi: Muhasebe Vergilendirme
- Meslek Rehberi: Mobilya ve Dekorasyon
- Meslek Rehberi: Metal Teknolojileri
- Meslek Rehberi: Medya Radyo-TV
- Meslek Rehberi: Matbaacılık
- Meslek Rehberi: Makine Teknolojileri
- Meslek Rehberi: Kuyumculuk Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Kuaförlük ve Güzellik Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Konaklama Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Kimya ve İşleme
- Meslek Rehberi: Kağıt Üretim
- Meslek Rehberi: İnşaat Teknolojisi (mimari ve yapı)
- Meslek Rehberi: Grafik Tasarım
- Meslek Rehberi: Giyim Üretim Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Gıda Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Gemi Yapımı
- Meslek Rehberi: Gaz ve Tesisat Teknolojisi
- Meslek Rehberi: Gazetecilik ve Muhabirlik
- Meslek Rehberi: Fotoğrafcılık
- Meslek Rehberi: Enerji Soğutma ve İklimlendirme
- Meslek Rehberi: Elektrik Elektronik
- Meslek Rehberi: El Dokuma
- Meslek Rehberi: Eğlence Hizmetleri
- Meslek Rehberi: Döküm Teknolojisi
- Mikroskobik Resimler
- Hamilelikte beslenme ve pekmez tüketimi
- İşe dört elle sarılma zamanı!
- 21.Yüzyıl: Soruların Çağı
- Sizin markanız ne?
- Sıcak havalarda nasıl beslenmeli?
- Profesyonellik yolunda stres engeline takılmayın!
- Mülakat hastalığı ne demek?
- Krizi aşmanızda desteğiniz: Bilgi Teknolojileri
- Meslek Rehberi: Dericilik
- Meslek Rehberi: Denizcilik- Gemi Adamlığı
- Meslek Rehberi: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
- Meslek Rehberi: Camcılık
- Meslek Rehberi: Büro Yönetimi ve Sekreterlik
- Meslek Rehberi: Bilgisayar Kullanımı
- Meslek Rehberi: Bilgisayar Bilimi
- Meslek Rehberi: Bahçecilik
- Meslek Rehberi: Ayakkabıcılık Sektörü
- Meslek Rehberi: Araç Bakım ve Onarımı
- Sagopa Kajmer - Gölge Haramileri
- Kelebekler acı çeker mi?
- Korkmayın, konuşun!
- İş hayatı ve takım oyunu...
- Hamili kart referanslımdır!
- Farklı bir bakış açısı
- Doğru beslen, başın ağrımasın!
- Giysileriniz ne söylüyor?
- İkindi iştahıyla başa çıkmak mümkün
- İnternet işleri...
- Bilgi mi, ilişki yönetimi mi?
- Algı, perspektif ve geri bildirim...
- Aidiyet duygusu ve bilgi teknolojileri
- Bilgi görselleşiyor, iş dünyası hızlanıyor
- Toplantılardan nefret ediyorum!...
- İş hayatı bir satranç oyunu mu?
- Kumyangjang-ni Zaferi ( 25 - 27 Ocak 1951 )
- Pardus 2009 artık hazır
- Soner Arıca - Yüreğime Ektim Seni
- MahJongg Oyun
- ÖSS Sonrası Meslek Seçimi
- Düzenli seks hayatı
- Arama motoru Google ve Pagerank
- MUTLULUĞUN 7 SIRRI
- Windows Ping Komutları
- Kablosuz (Wireless) Ağınızı Koruyun
- Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa
- Diabet Nedir
- Muhabbet kuşları
- İndirim
- Hostes
- Zarar görmüş CD ve DVD'lerinizdeki verileri kurtarın
- İş görüşmelerinde sorulabilecek 100 soru
- ► Haziran 2009 (34)
Canlı Cep Trafiğim
Zirve100 Site ekle
0 yorum yapıldı