Gıda teknolojisi alanı, modern teknolojileri uygulayarak tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri işleyen; duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.
Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde olan ülkemizde uyum çalışmaları kapsamında gıda sektöründe önemli düzenlemeler yapılmaktadır. Son yıllarda dünyada gıda sektöründe yürütülen modernizasyon çalışmaları teknolojiye ağırlık verilmesini gerektirmektedir. Bu alandaki teknolojik buluşlar, yeni gıda formülleri, ürün çeşitlerinin artması, tüketicinin damak zevkinin ve sosyal yaşantısının değişmesi, ambalajlamanın önem kazanması, gramajda çeşitlenme ihtiyacının doğması gibi faktörler gıda endüstrisinde ilkel yöntemlerin terk edilmesini zorunlu kılmaktadır.
Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması yüksek teknoloji, ambalajlama, uygun koruma, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır.
Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve–sebze, çay, yağ, et-balık, fermantasyon ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.
Günümzde, gıda ürünlerinin ihracatından sağlanan döviz girdileri önemli ölçüde artmıştır. Türkiye’de gıda sanayisinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi kaliteli üretiminin artması ve dış pazarda rekabet etmesi; çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.
Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları, işletmelerde oto kontrol laboratuvarlarının çoğalması gibi faktörler alandaki eğitimli, nitelikli eleman ihtiyacını arttırmaktadır.
Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 tarihinde Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair 5179 sayılı Kanun çıkarılmıştır. ISO (Gıda sektöründe Uluslararası Standart Organizasyon) ve HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Standardı) uygulanmaktadır. Sektör ile ilgili Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Işınlama Yönetmeliği, Gıda Maddeleri Tüzüğü, AB Gıda Mevzuatı gibi ulusal ve uluslararası yasalar, tüzükler ve yönetmelikler bulunmaktadır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) gibi kuruluşlar gıda sektörün gelişmesini olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı artırmıştır.
Bu yazı Çarşamba, Temmuz 22, 2009
tarihinde eklendi ve
Meslek Rehberi
kategorisinde arşivlendi.
Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz
ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz;
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
.
0 yorum yapıldı