Meslek Rehberi: Konaklama Hizmetleri

Gönderen Pelikan®




“Bacasız sanayi” olarak adlandırılan turizm, dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Turizm sektörünün temelini ise konaklama hizmetleri oluşturmaktadır. Konaklama hizmetleri, turistlerin geçici konaklama, yeme-içme, eğlenme ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri kapsayan bir alandır. Türkiye, Avrupa turizm pazarında %3 gibi önemli bir paya sahiptir. Ülkemizin dünya turizminden aldığı pay sürekli büyürken konaklama hizmetleri de hızla gelişmektedir. 2004 yılında ülkemize 20 milyonun üzerinde turist gelmiş ve aynı yıl turizmden yaklaşık 16 milyar dolar gelir elde edilmiştir. Bu yıl hedeflenen rakamlar ise 22 milyon turist ve 18 milyar dolar gelirdir. Turizm sektörünün önümüzdeki yıllarda, yatak kapasitesini önemli ölçüde arttırması beklenmektedir. Konaklama hizmetleri alanında eğitimli ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmelerde özellikle ara eleman ve orta kademe yönetici pozisyonlarında açık olduğu saptanmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere meslekî eğitim veren kurumların sayısı arttırılmış ve eğitimin kapsamı genişletilmiştir.

Bu alanda meslekî eğitim almış kişiler; otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis, misafirhane gibi konaklama işletmelerinde çalışabilir. Konaklama hizmetleri alanında ön büro (resepsiyon) ve kat hizmetleri birimi olmak üzere iki birim yer almaktadır. Ön büro birimi bir konaklama işletmesinde misafir ile işletme arasında köprü görevini gören birimdir. Ön büroda ise oda satışı, misafirlerin işletmeye giriş ve çıkış işlemleri eksiksiz olarak yürütülür. İşletmenin dahilî ve haricî telefon görüşmelerini düzenleyen birim de yine ön bürodur. Bu birimde çalışan elemanlar; ön büro müdürü, rezervasyon memuru ve rezervasyon şefi, resepsiyonist, ön kasa sorumlusu ve "bell boy"dur. Kat hizmetleri birimi; misafirlerin geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, odaların ve otelin genel düzeninden sorumlu birimdir. Her türlü temizlik, düzen ve dekorasyon işlemleri konaklama biriminin görev alanındadır. Bu birimdeki görevliler kat hizmetleri müdürü, kat şefi, oda temizleyicisi, meydancı ve çamaşırhane elemanıdır.


Bu yazı Perşembe, Temmuz 23, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.