Meslek Rehberi: Araç Bakım ve Onarımı

Gönderen Pelikan®






Tarımsal hayata araçların girmesiyle üretim süreci kolaylaşmış ve hızlanmıştır. Ayrıca, işlemler daha sağlıklı koşullarda yapılmaya başlanmıştır. Tarım faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda toprağın işlenmesinden ürünün tarladan toplanmasına kadar birçok aşamada araçlara gereksinim duyulur. Bu alanda traktör, sulama, gübreleme, toprak işleme makineleri ve biçer döver gibi çeşitli araçlar insanların işlerini kolaylaştıran vazgeçilmez üretim unsurlarıdır. Dolayısıyla tarım araçlarının kullanıldığı yerlerde bunlara yönelik bakım-onarım faaliyetleri de yürütülür.
Endüstriyel üretim ve hizmet alanında, iş yaşamının önemli bir parçasını araçlar oluşturur. İş makinelerinin gelişmesi, geçmişte aylar süren çalışmaların birkaç saat içinde yapılmasını mümkün hâle getirmiştir. 1819 yılında İngiltere ve İskoçya'da pulluğun yol inşaatında kullanılmasından sonra iş makineleri tüm dünyayada yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkemizde iş makinelerinin yaygınlaşması ise 1940’lı yıllardan sonra olmuştur. Bu gün ülkemizde, kamuya ve özel sektöre ait çok sayıda iş makinesi vardır. İş araçları olmadan inşaat, kazı, kaldırma ve yol yapım işlerinin yapılması mümkün değildir. Çoğu zaman işin verimini belirleyen araçların performansıdır. Dozer, greyder, kepçe gibi iş araçlarını kullanacak profesyonel iş gücüne gereksinim duyulur. Bunun yanı sıra bu araçların bakım onarım işlerini yapacak meslek elemanlarına da ihtiyaç vardır. Hava limanlarında yükleme, boşaltma ve lojistik işlemlerinin yapılmasında araçların önemli bir rolü vardır. Limanlarda vinç, kepçe, forklift, konveyör ve çekici gibi araçlar kullanılır. Liman hizmetlerinin verimli şekilde yürütülebilmesi için araç ve ekipmana düzenli bakım yapılması gerekir. Hizmet araçlarının arızalarının seri biçimde giderilmesi ve test edilerek tekrar hizmete sunulması da uzmanlık ve deneyim gerektiren işlerdir. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde deniz taşımacılığı gelişmiş olduğu için limanlar ticaret hayatının belkemiğini oluşturur. Bu limanlarda faaliyet gösteren tüm birimlerin verimli olarak çalışması önemlidir. Ülkemizdeki deniz limanları binlerce personelin görev aldığı, yılın 365 günü ve 24 saat boyunca aralıksız işleyen çalışma alanlarıdır. Liman hizmetlerinde kullanılan çok sayıda aracın bakım-onarım işlemleri limanlardaki atölyelerde yapılır. Bu iş ve işlemler için meslekî eğitim almış kişiler tercih edilir. Tarım alanında, iş ve liman hizmetlerinde kullanılan araçlar binek otomobillerden farklı amaçlara hizmet eder. Bu araçlar üretim sürecini ve hizmet kalitesini doğrudan etkiler. Dolayısıyla, bunlarla ilgili bakım onarım işlerinde çalışacak nitelikli ve yetişmiş elemanlara her zaman ihtiyaç duyulur. Araç bakım ve onarımı alanına yönelik teknik bilgi ve uygulama yeterliğine sahip elemanların yetiştirilmesi de ayrı bir önem taşır. Ülkemizde araç bakım onarımıyla ilgili meslekî eğitim, meslek liselerinin farklı bölümlerinde verilir. Bu alanda görev alacak kişilerin genel sağlık durumlarının iyi olması gerekir. Meslekî eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin, 2 yıllık meslek yüksek okullarında ve fakültelerin 4 yıllık bölümlerinde yüksek öğrenim görme imkânları vardır. Branşıyla ilgili işlerde görev yapan meslek elemanları, disiplinli çalışmaları ve kendilerini geliştirmeleri durumunda rahatlıkla kariyer yapabilir. Ayrıca, yabancı dil bilen kişiler yurt dışında alanıyla ilgili iş bulmakta zorluk çekmez.


Bu yazı Salı, Temmuz 21, 2009 tarihinde eklendi ve kategorisinde arşivlendi. Siz de yorumunuzu ekleyebilirsiniz ve isterseniz sonraki yanıtlara abone olabilirsiniz; Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum yapıldı

..

takipteyim...

My BlogCatalog BlogRank View blog authority Add to Technorati Favorites Bu blog BloggerV.com üyesidir.